Warning: mysql_real_escape_string(): Access denied for user ''@'localhost' (using password: NO) in /home/tipscari/public_html/ohmudahnya.com/wp-content/plugins/statpress-reloaded/statpress.php on line 1786

Warning: mysql_real_escape_string(): A link to the server could not be established in /home/tipscari/public_html/ohmudahnya.com/wp-content/plugins/statpress-reloaded/statpress.php on line 1786

Warning: mysql_real_escape_string(): Access denied for user ''@'localhost' (using password: NO) in /home/tipscari/public_html/ohmudahnya.com/wp-content/plugins/statpress-reloaded/statpress.php on line 1786

Warning: mysql_real_escape_string(): A link to the server could not be established in /home/tipscari/public_html/ohmudahnya.com/wp-content/plugins/statpress-reloaded/statpress.php on line 1786

Warning: mysql_real_escape_string(): Access denied for user ''@'localhost' (using password: NO) in /home/tipscari/public_html/ohmudahnya.com/wp-content/plugins/statpress-reloaded/statpress.php on line 1786

Warning: mysql_real_escape_string(): A link to the server could not be established in /home/tipscari/public_html/ohmudahnya.com/wp-content/plugins/statpress-reloaded/statpress.php on line 1786

Warning: mysql_real_escape_string(): Access denied for user ''@'localhost' (using password: NO) in /home/tipscari/public_html/ohmudahnya.com/wp-content/plugins/statpress-reloaded/statpress.php on line 1786

Warning: mysql_real_escape_string(): A link to the server could not be established in /home/tipscari/public_html/ohmudahnya.com/wp-content/plugins/statpress-reloaded/statpress.php on line 1786

Warning: mysql_real_escape_string(): Access denied for user ''@'localhost' (using password: NO) in /home/tipscari/public_html/ohmudahnya.com/wp-content/plugins/statpress-reloaded/statpress.php on line 1786

Warning: mysql_real_escape_string(): A link to the server could not be established in /home/tipscari/public_html/ohmudahnya.com/wp-content/plugins/statpress-reloaded/statpress.php on line 1786

Warning: mysql_real_escape_string(): Access denied for user ''@'localhost' (using password: NO) in /home/tipscari/public_html/ohmudahnya.com/wp-content/plugins/statpress-reloaded/statpress.php on line 1786

Warning: mysql_real_escape_string(): A link to the server could not be established in /home/tipscari/public_html/ohmudahnya.com/wp-content/plugins/statpress-reloaded/statpress.php on line 1786
5 Sebab Perlu Domain Sendiri untuk buat blog - Oh Mudahnya

5 Sebab Perlu Domain Sendiri untuk buat blog

blog-writing[1]

Bina blog sangat mudah dengan blogspot.com ataupun wordpress.com Tapi jika anda serius dan ingin berdaya saing dalam blog di sarankan menggunakan domain sendiri.

Ini penting sebab anda boleh bina, kawal dan kembangkan dalam semua keadaan. Berikut 3 sebab anda perlu bina tapak dengan blog domain hosting sendiri

 

 

MILIK ANDA 100%

Untuk permulaan perniaagaan online adalah 100% milikan anda. Jika anda menggunakan subdomain dari blogspot atau wordpress bermakna bukan milik anda sepenuhnya.

Jika anda menggunakan milik orang lain bermakna anda boleh di manipulasi sebab anda tak boleh kawal. 

Mereka boleh letak iklan sesuka hati dalam blog anda. Padahal anda bersusah payah buat blog cantik-cantik, update post blog setiap hari. Lepas tu dengan mudahnya mereka letak iklan dan jana income dari iklan di blog anda.

Yang paling sedih bila blog anda dah femes, 1 Malaya dah tahu tiba-tiba di padam. Sakit hati? Geram? Tak boleh cakap apa-apa sebab anda menumpang.. Suka hati dorang nak buat apa.

 PERCUMA: Download eBook Formula Buat Duit Online

 

KAWALAN 100%

Anda tak boleh kawal jika blog anda crash ataupun hilang tanpa jejak.

Tapi jika anda ada domain hosting sendiri boleh buat ‘backup’, jika hosting masalah atau nak tukar hosting lain cuma backup dan upload kedalam hosting baru.

Tak perlu buat balik dari A sampai Z. Buang masa dan tenaga.

Lepas tu kalau nak buat design template yang cun-cun pun boleh. Tidak terikat dengan mana-mana pihak. Paling best kalau hosting sendiri kita boleh buat subdomain atau subfolder.

Contoh nama domain ohmudahnya.com, subdomain boleh jadi sale.ohmudahnya.com, subfolder boleh jadi ohmudahnya.com/sale.

Cuba tengok tesco.Website die www.tesco.com.my. Kemudian kembangkan untuk pembelian online dengan eshop.tesco.com.my. Nampak tak macam mana nak kembangkan blog anda.

 

 

PROFESIONAL

Semestinya domain hosting sendiri nampak lebih profesional dan paling penting orang akan lebih percaya. Hosting sendiri melambangkan anda serius dalam dunia online.

Jika anda buat servis, pelanggan lebih percaya walaupun anda hanya bekerja dari rumah.

Lagi 1 anda boleh buat emel dengan domain tersebut. Contohnya blog ohmudahnya.com, emel boleh buat jadi admin@ohmudahnya.com

Canggihkan…

 

 

Secara keseluruhannya saya sarankan anda buat domain hosting sendiri untuk blog

Kos Mahal ke?

Untuk permulaan ada je hosting murah seperti JomHosting. Saya pun amik pakej domain hosting RM75 SETAHUN je. Nanti bila dah berkembang perlukan bandwith dan storage yang besar baru la upgrade.

Tapi kena ada panduan Bina Blog dengan Pantas untuk lebih mudah. Dalam 24 Jam pun dah boleh siap.

Nak tahu cara bina blog sini –> Video Pantas Bina Blog dalam 24 Jam

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *