Modal Paling CIPUT untuk blog domain hosting sendiri - Oh Mudahnya

Modal Paling CIPUT untuk blog domain hosting sendiri

build-a-blog[1]

Ramai orang ingat kalau nak buat blog guna nama sendiri mesti kena keluar modal besar. Yela nak beli domain hosting, bayar dekat designer lagi.

 

Itu semua mitos je…

Anda ada RM75 tak???

Cuba tengok dalam poket, wallet, akaun bank, tabung, ada tak RM75. Kalau ada dah boleh buat blog nama sendiri. Tak percaya???

Meh aku nak bagitau macam mana.. Blog ni pun modalnya RM75 SETAHUN. Kalau kira 1 hari hanya 20 sen je.. Kalau itu pun jadi alasan maknanya memang anda tak minat..huhu

 

Modal paling CIPUT buat blog:

1. Domain Hosting

Ni aku amik pakej dari jomHosting. Malaysia punya beb. Kalau ada problem pun boleh setel. Nak komplen pun tulis dalam bm je. Kalau pakai hosting international kena buat ayat dalam BI 1 pasai..Kena rujuk Google translate pulak.

Tak caya lagi?? Meh aku nak cite.

jomhosting

Kisahnya domain ni aku beli kat godaddy dulu. Lepas tu aku guna hostgator (Duit banyak katakan). Hosting hostgator ni kena bayar tiap-tiap bulan. Dalam USD pulak tu.

Lepas tu aku beli hosting dari JomHosting. RM75 setahun. Saje gatai tangan. Pastu nak transfer hosting dari hostgator kepada jomhosting ada masalah (hahah saje cipta masalah nak tengok support jomhosting setelkan..)

Pastu aku pun komplen dekat jomhosting… Dengan pantas setel. Lepas tu buat wordpress tak boleh nak login. Aku komplen lagi.. Zasss…. setel. Dorang tolong.. Fuyoooo…. dah ok beb..

jomhosting2

Contoh komplen dekat JomHosting

 

PERCUMA: Download eBook Formula Buat Duit Online

 

2. Template

Cantikkan tak rupa blog aku? Ni template FREE je pun.. Aku tak beli, sebat dekat thetemplateshop.com

Masukkan dalam wordpress siap blog.. Adjust sikit mana yang patut dah boleh jalan..

 

Apapun kalau nak cepat kena ada panduan. Aku mestila ada backup. Panduan yang aku guna adalah Video Pantas Bina Blog dalam 24 Jam.

1 per 1 step tunjuk bina blog dengan wordpress. Tak paham atau pun sangkut aku tengok la video. Banyak giler video panduan tu.. Start dari beli domain hosting, sampaila siapkan blog secantik Toyota Vellfire.

Kalau anda nak tengok Panduan buat blog tu kat SINI

 

PS Jangan lupa SHARE okey

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *