Warning: mysql_real_escape_string(): Access denied for user ''@'localhost' (using password: NO) in /home/tipscari/public_html/ohmudahnya.com/wp-content/plugins/statpress-reloaded/statpress.php on line 1786

Warning: mysql_real_escape_string(): A link to the server could not be established in /home/tipscari/public_html/ohmudahnya.com/wp-content/plugins/statpress-reloaded/statpress.php on line 1786

Warning: mysql_real_escape_string(): Access denied for user ''@'localhost' (using password: NO) in /home/tipscari/public_html/ohmudahnya.com/wp-content/plugins/statpress-reloaded/statpress.php on line 1786

Warning: mysql_real_escape_string(): A link to the server could not be established in /home/tipscari/public_html/ohmudahnya.com/wp-content/plugins/statpress-reloaded/statpress.php on line 1786

Warning: mysql_real_escape_string(): Access denied for user ''@'localhost' (using password: NO) in /home/tipscari/public_html/ohmudahnya.com/wp-content/plugins/statpress-reloaded/statpress.php on line 1786

Warning: mysql_real_escape_string(): A link to the server could not be established in /home/tipscari/public_html/ohmudahnya.com/wp-content/plugins/statpress-reloaded/statpress.php on line 1786

Warning: mysql_real_escape_string(): Access denied for user ''@'localhost' (using password: NO) in /home/tipscari/public_html/ohmudahnya.com/wp-content/plugins/statpress-reloaded/statpress.php on line 1786

Warning: mysql_real_escape_string(): A link to the server could not be established in /home/tipscari/public_html/ohmudahnya.com/wp-content/plugins/statpress-reloaded/statpress.php on line 1786

Warning: mysql_real_escape_string(): Access denied for user ''@'localhost' (using password: NO) in /home/tipscari/public_html/ohmudahnya.com/wp-content/plugins/statpress-reloaded/statpress.php on line 1786

Warning: mysql_real_escape_string(): A link to the server could not be established in /home/tipscari/public_html/ohmudahnya.com/wp-content/plugins/statpress-reloaded/statpress.php on line 1786

Warning: mysql_real_escape_string(): Access denied for user ''@'localhost' (using password: NO) in /home/tipscari/public_html/ohmudahnya.com/wp-content/plugins/statpress-reloaded/statpress.php on line 1786

Warning: mysql_real_escape_string(): A link to the server could not be established in /home/tipscari/public_html/ohmudahnya.com/wp-content/plugins/statpress-reloaded/statpress.php on line 1786
Susah ke buat blog domain hosting sendiri? - Oh Mudahnya

Susah ke buat blog domain hosting sendiri?

Blogger-vs-WordPress[1]

Soalan ni memang jadi hantu kalau tak pandai. Macam aku dulu. Dalam otak aku dah set susah giler nak buat blog nama sendiri. 

 

Sebabnya masa main blog blogspot pun nak bagi cantik blog punya la pening. Pastu kawan aku cakap guna wordpres lagi susah. Last-last hangat tahi ayam…

 

Sampaila aku jumpa Video Pantas Bina Blog 24 jam dengan WordPress.

 

Apa lagi aku tengok la video tu.. Perhhhh memang detail cara buat blog dengan wordpress. Rupanya kacang je…. Ceh kalau 10 tahun dulu aku dah buat blog mesti sekarang ni tak payah susah-susah cari trafik.

 

Meh aku nak senaraikan macam mana nak buat bina blog domain hosting sendiri secara ringkas:

1. Mula-mula beli domain dan hosting. Domain adalah nama kedai, hosting pulak kedai anda. Kalau nak jimat guna domain hosting 1 company. Contoh JomHosting ada pakej RM75 je setahun.

Murah giler… 

Kalau beli domain company lain, hosting company lain, nanti kena point domain dalam hosting. Senang je letak nameserver dalam hosting.

Tapi kalau company sama tak payah nak point sebab dorang dah buatkan siap-siap.

2. Masuk dalam c-panel lepas tu install wordpress.

3. Dah ada wordpress dah siap la blog.. Senang kan.. Lepastu kasi la lawa blog anda.

4. Nak bagi lawa pun senang.. Bersepah template free. Download dan upload dalam wordpress anda.

5. Pastu install la plugin yang bermanfaat untuk blog anda. Tapi jangan sampai berat sangat sudah.

 

 

Tu je nak buat blog sendiri. Senang je…

Apa pun panduan Video Pantas Bina Blog dalam 24 jam dengan WordPress memang mengancam.

Boleh KLIK SINI kalau nak tengok panduan tu.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *